Miód pitny to jedne z tradycyjnych napojów alkoholowych. Miód pitny można wykonać w domu i powstaje poprzez fermentację miodu pszczelego a sam proces tworzenia tego domowego alkoholu mocno przypomina pędzenie wina. Najczęściej do wyrobu miodu pitnego używa się miodu lipowego ale nie jest to jakąś twardą zasadą. Najważniejsze aby miód, którego używamy, był prawdziwy, to znaczy nie z domieszką składników z krajów poza Unią Europejską i aby kupowany miód nie był masowej produkcji z dodatkami różnych rzeczy. Najlepiej znaleźć regionalnego dostawcę np. na rynku. Przepis na miód pitny nie jest wyjątkowo trudny dzięki czemu każdy z was może go przygotować w domu. Trzeba jednak pamiętać o odpowiednim sprzęcie, czyli o szklanej butli i rurce fermentacyjnej.
Co ciekawe polskie miody pitne zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność a wyrób, czyli produkcja miodu pitnego określana jest mianem miodosytnictwa. Sprawdź sam ten przepis na domowy alkohol.