Jak zrobić miód pitny - czwórniak

Poradnik dodany przez: malinowynos_pl 28 Feb, 2015 - Alkohole
16657 0

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Jego historia jest długa, gdyż miód pitny jest wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Natomiast od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. To duże wyróżnienie i duży sukces. Sama produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem.

Miód pitny, w tym przypadku czwórniak możecie też sami wykonać w domu. Poradnik dokładnie opisuje jak to zrobić i czego konkretnie będziecie potrzebować aby taki miód stworzyć. A metodą jaką będziemy się posługiwać to metoda na ciepło (miód nasycony).

Miód pitny i przepis tutaj podany niech wam służy i jeżeli jesteście ciekawi jak taki domowy czwórniak smakuje to koniecznie go wykonajcie w domu.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego: http://www.malinowynos.pl

Nasz profil na Facebooku: https://www.facebook.com/malinowynospl?fref=ts

Składniki:

  • Składniki na ok 8l (czwórniak):
  • - 2l miodu
  • - 6l wody
  • - 25g kwasku cytrynowego
  • - pożywka
  • - drożdże

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić miód pitny - czwórniak przypisano następujące tagi:

alkohole czwórniak miód pitny miód pitny przepis miód pitny jak zrobić czwórniak przepis

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić miód pitny - czwórniak skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...