Jak zrobić nadziewanego kurczaka

Poradnik dodany przez: Mceno00
13567 0

Kurczak nadziewany to z jednej strony klasyka w kuchni a z drugiej wyjątkowe danie. Klasyka bo przecież pieczenie kurczaka w całości z nadzieniem jest znane od dawna a wyjątkowość tego dania polega oczywiście na smaku ale też na tym, że przygotowanie takiego nadziewanego kurczaka zajmuje dużo czasu a całe danie też potrzebuje spokoju w piekarniku. To powoduje, że taki kurczak nadziewany jest potrawą na specjalne, uroczyste okazje.

Kurczak faszerowany jest też sposobem na potrawę, która przywraca świetność mięsu drobiowemu, które stało się czymś powszechnym i po prostu zwykłym. W wielu miejscach już można przecież kupić kurczaka pieczonego w całości ale to absolutnie nie ma nic wspólnego z tym co my tutaj przygotowujemy. Osobiście dla mnie to jest właśnie kurczak po królewsku, czyli wyższy poziom dania w którym króluje mięso z kurczaka.

A i jeszcze raz przypominam, że takie pyszności jak kurczak faszerowany potrzebują czasu. Zalecam taki przelicznik: Na każdy kilogram na każdy kilogram kurczaka liczymy jedną godzinę w piekarniku.

Składniki:

  • Marynata do kurczaka:
  • 2 spore łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżeczki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 łyżki oleju
  • sól (1 łyżeczka z brzuszkiem na 1 kilogram mięsa)
  • mieszanka przypraw (tymianek; rozmaryn; majeranek; papryka)
  • trochę posiekanych świeżych ziół (użyłam tymianku - dla mnie naturalny aromatyczny geniusz)
  • Składniki do nadzienia:
  • 04 - 0.5 kilograma mięsa drobiowego
  • około 30 dag podrobów - wątróbka i żołądki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • pęczek kopru świeżego (opcjonalnie ale smaku z nim wiele)
  • przyprawy ziołowe (mieszanka prowansalska; 2 liście laurowe; 3 ziarenka ziela angielskiego)
  • sól i pieprz do smaku

Do poradnika Jak zrobić nadziewanego kurczaka przypisano następujące tagi:

drób kurczak w całości pieczenie kurczaka w całości kurczak nadziewany nadziewany kurczak farsz do kurczaka kurczak faszerowany

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić nadziewanego kurczaka skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...