Jak zrobić najlepszy lukier królewski

Poradnik dodany przez: kejsza 24 Feb, 2018 - Inne
2056 0

Przepyszne pierniki nie są ukończone bez lukru do ciasta, który w charakterystyczny sposób pokrywa najpiękniejsze z nich. Najsłynniejsze są oczywiście pierniki z Torunia, które pokrywa w ozdobny sposób lukier królewski w białym kolorze, tworząc na cieście fantazyjne wzory. Te tradycyjne ciastka korzenne mają swoją długą tradycję w tym mieście Mikołaja Kopernika, a przez lata traktowane były nie tylko jako słodki przysmak, ale też ekskluzywny wyrób i podarunek przywożony z wojaży, który dumnie zdobił wnętrza bogatszych i uboższych domów. Toruńscy mistrzowie piernikarstwa dzięki biegnącym przez to miasto szlakom handlowym mogli tworzyć najznakomitsze wyroby przywożone tu z dalekich krajów, jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, miód i inne przyprawy pozwalające na uzyskanie niepowtarzalnego smaku toruńskich pierników.

Jak zrobić lukier? Zrobienie lukru do pierników i ozdobienie ich samodzielnie nie jest jednak wcale trudne, co pokazujemy w powyższym filmie, prezentującym, jak zrobić lukier do pierników.

Aby przygotować lukier królewski przesiej do osobnej miski szklankę cukru pudru. Następnie dodajemy jedno białko z jajka i trzy łyżeczki soku z cytryny. Używając miksera, miksujemy wszystkie składniki na najwyższych obrotach przez klika minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Stopniowo do zmiksowanego cukru pudru, białka z jajka oraz soku z cytryny dodajemy pół szklanki cukru pudru. Dzięki temu uzyskamy gładką, błyszczącą masę lukru, którą możemy podzielić na części i zabarwić barwnikami spożywczymi. Pozwoli nam to na naprawdę fantazyjne przyozdobienie pierników.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić najlepszy lukier królewski przypisano następujące tagi:

pierniki jak zrobić lukier lukier królewski jak zrobić lukier do pierników lukier do ciasta

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić najlepszy lukier królewski skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...