Jak zrobić obiad - kurczak z imbirem

Poradnik dodany przez: kejsza 11 Mar, 2018 - Drób
2008 0

Każdy czasem ma ochotę na zjedzenie czegoś smacznego, a jeżeli jest to przy okazji przełamanie pewnej rutyny, poprzez eksperymentowanie z nowymi smakami i mieszankami przypraw, tym lepiej. Domowy obiad może zyskać wyjątkowego charakteru dzięki zastosowaniu kilku tricków kuchennych.

Każdy z nich zostaje starannie zaprezentowany w tym tutorialu, dzięki czemu nawet osoby, które nie czują, że posiadają wyjątkowy talent kulinarny będą w stanie przygotować smaczny i aromatyczny obiad z kurczakiem. Zawarte są w nim wskazówki, jak w inny sposób przygotować niektóre składniki albo alternatywne metody przyrządzania. Pozwala to dopasować możliwości gotujących do własnych potrzeb.

Należy zacząć od pokrojenia mięsa. Drób świetnie nadaje się jako składnik orientalnych dań, ponieważ jest tani, soczysty i nie posiada tak wyraźnego smaku jak czerwone mięso, przez co świetnie komponuje się z różnymi mieszankami warzyw i przypraw. Kurczak przepisy przewiduje pokrojenie go w kostkę, a następnie zanurzenie w marynacie na kilkanaście minut, żeby mięso nabrało aromatycznego zapachu i smaku. Następnie obtacza się je w bułce i smaży na głębokim oleju, który tworzy chrupką, złocistą panierkę.

Następnie na patelni rozpuszcza się masło nadające charakterystycznego posmaki i smażyć czerwoną cebulkę, czosnek, a po ich zeszkleniu dodaje się posiekany imbir. W kolejnym kroku całość zalewa się bulionem. Na koniec wywar przyprawia się syropem rakowym oraz syropem ryżowym (lub cukrem czy miodem, które dodają słodkości, neutralizując ostre smaki cebulki, czosnku i imbiru). Wreszcie należy wrzucić kurczak i trochę suszonego chili.

Tak przygotowany pomysł na obiad można podawać z ryżem.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić obiad - kurczak z imbirem przypisano następujące tagi:

obiad kurczak drób pomysł na obiad kurczak przepisy obiad z kurczakiem

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić obiad - kurczak z imbirem skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...