Jak zrobić obiad - mielone z udźca indyka

Poradnik dodany przez: Dama090
5168 5

Kotlety mielone są jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich specjałów. Nie tylko są proste w wykonaniu, lecz także smaczne i pożywne, co? Na obiad sprawdzą się świetnie. Choć przepisów i sposobów na ich urozmaicenie jest wiele, to warto poznać kilka zasad, dzięki którym będą wyjątkowe.

Pierwszą zasadą, której należy przestrzegać jest mięso. Tylko najlepszej jakości produkt, zagwarantuje niezapomniany smak zwykłego kotleta mielonego. Najczęściej wybierana jest łopatka wieprzowa, głównie ze względu na cenę. Jest to bardzo słuszny wybór, choć kotlet będzie znacznie lepszy jeśli dodamy do niego odrobinę mięsa o większej zawartości tłuszczu, np. karczek. Kotlet wówczas będzie bardziej soczysty. Jeśli jednak szukacie czegoś ciekawszego i bardziej ekstrawanckiego, to może warto spróbować mielonych z indyka?

Gdy wybraliśmy już mięso, to musimy przejść do kolejnej bardzo ważnej zasady dobrego przepisu na kotlety mielone - pamiętajmy o cebuli. Jest to składnik, który doda aromatu i wyrazistości naszej potrawie. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość cebuli, może spowodować, że smak kotleta będzie zdominowany. Cebulkę można podsmażyć na maśle, wówczas będzie delikatniejsza w smaku.

Kolejnym krokiem są przyprawy. Sól i pieprz to jest fundament, o którym należy bezwzględnie pamiętać. Smak mielonego można urozmaicić dodając inne przyprawy, np. kminek, bazylię, czy cząber. Na koniec jajko. Zbyt wiele jaj, spowoduje, że kotlet będzie twardy.

Nasz pomysł na obiad smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu. Zbyt niska temperatura oleju sprawi, że tłuszcz wsiąknie w mięso i kotlet będzie nie tylko niesmaczny, ale także i niezdrowy.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić obiad - mielone z udźca indyka przypisano następujące tagi:

drób kotlety mielone pomysł na obiad co na obiad przepis na kotlety mielone mielone z indyka

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić obiad - mielone z udźca indyka skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...