Jak zrobić oryginalną grecką moussake

Poradnik dodany przez: codogara
10933 0

Musaka czyli oryginalnie po grecku moussaka to danie zapiekane stworzone na bazie bakłażana oraz mięsa mielonego. Jest to bardzo popularna potrawa kuchni greckiej, którą teraz i wy możecie wypróbować i posmakować w swojej kuchni. W tym odcinku pokaże wam jak przygotować moussakę. Przepis na musakę jest bardzo prosty i w zasadzie każdy z Was bez problemu powinien sobie z nim poradzić. Zapiekanka składa się z kilku warstw, w których podstawę tworzy bakłażan przekładany sosem, który przygotujemy z wielu składników, a w tym z mięsa mielonego. 

To tradycyjne danie kuchni greckiej  najczęściej jest podawane tak, że bakłażan jest krojony w długie plastry. Ja dla wygody pociąłem je w okręgi, ale wy możecie zrobić to tak jak Wam się podoba. Zapiekanka początkowo będzie dość wysoka, ale z czasem bakłażany się zredukują, dlatego nie musicie się obawiać, że coś z naczynia Wam wyjdzie.  Danie może nie podejść osobom, które nie lubią beszamelu więc jeśli nie smakuje wam lasagne to i to danie może Was nie przekonać :) Pozdrawiam i życzę smacznego. 

Składniki:

  • bakłażan
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • pół kilo mięsa mielonego wołowego
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • czerwone wytrawne wino
  • pomidory
  • cukier
  • sól
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • chilli
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka w proszku
  • liść laurowy
  • bazylia suszona
  • oregano
  • ziele angielskie
  • masło
  • mąka pszenna
  • mleko

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić oryginalną grecką moussake skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...