Jak zrobić ostrą pastę Harissa

Poradnik dodany przez: BestRecipes 17 Aug, 2014 - Sosy
12983 0

Pasta Harissa to bardzo fajny dodatek do wielu dań, który samodzielnie można wykonać w swojej kuchni. Taka pasta paprykowa jest popularna w Północnej Afryce i wam też na pewno posmakuje. Jest to ostra przyprawa, której pikantny smak nieco różni się od tego czego używamy na co dzień. Przygotowując taką pastę paprykową, w trakcie jej wykonywania sami decydujemy jaka ma mieć ostrość. Sam dostosujesz poziom ostrości do swoich wymagań, ponieważ nie każdy lubi mega palące dodatki. Niektórzy po prostu lubią delikatny posmak pikantności, który nadaje różnym daniem lekkiego "kopa". Tak czy inaczej, pasta Harissa powinna przypaść do smaku wielu osobom.

Pasta paprykowa to ciekawy mix przypraw i dodatek który pewnie często będzie u was stosowany. Jeżeli zamiast gotowych tego typu produktów lubicie domowe sposoby wykonania takich rzeczy to koniecznie oglądajcie.

Więcej interesujących, zaskakujących ale także tradycyjnych przepisów na różne rzeczy znajdziecie na tym profilu i na stronie http://allrecipes.pl/

Składniki:

  • 60 g suszonych papryczek chili
  • 2.5 łyżki ziaren kolendry
  • 3 łyżki ziaren kuminu
  • 2.5 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 45 g czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 225 ml octu winnego z białego wina
  • 225 ml oliwy z oliwek

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić ostrą pastę Harissa przypisano następujące tagi:

sosy domowe przyprawy pasta harissa ostra pasta ostre przyprawy pasta paprykowa

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ostrą pastę Harissa skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...