Jeżeli jesteśmy fanami kuchni azjatyckiej, a w szczególności lubimy koreańskie danie podane na obiad, to ten filmik będzie doskonałym rozwiązaniem dla nas. Nieco pikantny, dobrze doprawiony i gotowany z dodatkiem czosnku i imbiru ryż z kurczakiem będzie świetną propozycją dla osób, które często się przeziębiają albo potrzebują porządnej dawki witamin.
Na początku wideo otrzymujemy pełną listę składników, które będą nam potrzebne do przyrządzenia tej smacznej potrawy, znanej w koreańskiej kuchni pod nazwą dakjuk.
Zaczynamy od ugotowania całego kurczaka z przyprawami: czosnkiem i imbirem. Następnie do odcedzonego rosołu dodajemy namoczony wcześniej ryż, aby nasza owsianka po koreańsku była gęsta i pożywna. Podgrzewamy, w międzyczasie obierając kurczaka i doprawiając do smaku. Następnie mieszamy ryż z kurczakiem, aby wszystkie aromaty się ze sobą połączyły. Na koniec dekorujemy i podajemy jak koreańskie danie.
Przepis jest bardzo prosty i łatwo jest go przygotować samodzielnie, pod warunkiem, że wykonamy wszystkie zaprezentowane powyżej kroki, jednocześnie kontrolując ilość dodawanych przypraw wedle uznania i preferencji. Ryż i makarony do najlepsze propozycje na dania z Dalekiego Wschodu, które są pikantne i zdrowe, ponieważ zachowuje wszelkiego dobroczynne właściwości produktów, z jakich są przygotowane. Sprawia to, że kuchnia azjatycka jest mieszanką przypraw, w której warzywa i owoce odgrywają ważną rolę, a mięso stanowi pożywny dodatek. Taka owsianka po koreańsku świetnie nadaje się zamiast tradycyjnego, polskiego rosołu, ponieważ zawiera więcej witamin dzięki dodatkowi imbiru i czosnku, którym nasiąka kurczak w czasie gotowania.