Jak zrobić papriczini - domowy sos paprykowy

Poradnik dodany przez: ZdrowoGotuje 25 Sep, 2015 - Sosy
6712 0

Prawie każdy z nas uwielbia jeść różne potrawy. Wiele potraw jest "suchych" i często polewamy je tłuszczem lub różnego rodzaju sosami. Najszybciej i najprościej jest kupić gotowy sos w sklepie, do którego wystarczy dodać wodę i zagotować. Niestety takie sosy są bardzo niezdrowe bo zawierają dużo substancji chemicznych i konserwujących. Dlatego też, aby nasze sosy były smaczne, zdrowe i pożywne polecam poszukania jakiegoś przepisu na sos. Jednym z moich ulubionych warzyw jest papryka. Przepisów na paprykę jest mnóstwo. Ja wam dzisiaj chcę przedstawić przepis na papriczini, czyli domowy sos z papryki. Taki sos idealnie nadaje się do kaszy oraz do innych potraw. W tym filmie przedstawię Wam jak krok po kroku wykonać sos paprykowy. Ten sos idealnie nadaje się do wlania w słoiki, dzięki czemu będzie można zjeść go w każdej chwili. Zapraszam do oglądania i wypróbowania tego przepisu. Jeżeli macie jakieś inne przepisy na smaczne i zdrowe sosy zachęcam do dzielenia się nimi z innymi użytkownikami.

Składniki:

  • - 3 kg papryki
  • - 150g papryki ostrej świeżej lub sypaej chilli
  • - 3 głównki czosnku
  • - 1.5 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • - 1 szkl octu
  • - 0.5 szkl cukru
  • - 3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
  • - 3 słoiczki koncentratu pomidorowego

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić papriczini - domowy sos paprykowy przypisano następujące tagi:

sosy sos paprykowy papryka przepisy papriczini sos z papryki sos do kaszy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić papriczini - domowy sos paprykowy skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...