Jak zrobić pasztet jajeczny na Wielkanoc

Poradnik dodany przez: Wiktorren 19 Apr, 2014 - Potrawy świąteczne
12538 5

Jeżeli myślicie o daniach na Wielkanoc i o tym co by tutaj ciekawego (ale jednocześnie tradycyjnego przygotować), to jednym z takich pomysłów na dania wielkanocne jest pasztet jajeczny. Jest on bardzo delikatny z dodatkiem szczypiorku i obowiązkowo z pasującym do niego sosem ziołowym, który de facto można wykorzystać także w innych przepisach. Co prawda taki pasztet jajeczny też dobrze smakuje z majonezem, chrzanem i sosem tatarskim, ale jednak wtedy robi się to już trochę ciężkie danie, dlatego polecam sos ziołowy.

Pasztet jajeczny to ciekawy i inny sposób na wykorzystanie jajek na święta wielkanocne. Potrawy na Wielkanoc obfitują w jajka a tutaj możecie zrobić coś innego zamiast klasycznych np, jajek podawanych na stole. Jak zrobić pasztet jajeczny zobaczycie w tym poradniku i jeżeli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, to zachęcam bardzo do tego dania nie tylko w okresie świątecznym.

Więcej przepisów nie tylko na święta znajdziecie też na stronie: http://gotowaniecieszy.blox.pl/

Składniki:

  • Składniki na foremkę 10x20 cm:
  • - 15 jajek ugotowanych na twardo
  • - 3 jajka surowe
  • - 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%
  • - 1 kopiasta łyżka majonezu
  • - 2 pęczki szczypiorku (ewentualnie 1 spory)
  • - 2 łyżki kaszy manny
  • - sól i pieprz do smaku
  • Sos ziołowy:
  • * 400 g jogurtu greckiego
  • * 2 kopiate łyżki majonezu
  • * 1 pęczek szczypiorku
  • * 1 pęczek koperku
  • * 1 pęczek natki pietruszki
  • * sól i pieprz do smaku

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić pasztet jajeczny na Wielkanoc przypisano następujące tagi:

potrawy świąteczne przepisy na wielkanoc dania na wielkanoc jak zrobić pasztet potrawy na wielkanoc dania wielkanocne pasztet jajeczny

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pasztet jajeczny na Wielkanoc skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...