Pieczeń rzymska i sposób jej przygotowania. W przepisie wykorzystujemy mięso mielone wieprzowe i wołowe. Dobierając proporcje pamiętajcie aby nie przesadzać z ilością mięsa mielonego wołowego ponieważ nasza pieczeń rzymska wyjdzie trochę twarda i nie będzie miała takiego smaku jak powinna mieć.
Przepis na pieczeń to sposób na ciepłe i zimne danie. Tuz po upieczeniu można zrobić ucztę a potem taką pieczeń rzymską można jeść na zimno. Inną nazwą na to danie jest ... klops. Po prostu pieczeń rzymska określana jest mianem klopsa. Dużego, pieczonego w piekarniku klopsa :)
Super dodatkiem jest są jajka w całości umieszczone w środku pieczeni. Meatloaf według tego przepisu (tak, to jest oryginalna angielska nazwa) będzie wspaniałą pozycja, która zmieni nieco pogląd o mięsem mielonym i o tym, że dość mało jest ciekawych przepisów w których wykorzystujemy mięso mielone. Przepisy klasyczne zazwyczaj dotyczą kotletów mielonych i makaronu z mięsem. Tutaj mamy coś całkiem innego co jak najbardziej warto spróbować.