Kuchnia grecka jest bardzo znana i niezwykle lubiana, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wspaniałe właściwości zdrowotne. Jednym z najpopularniejszych składników charakterystycznych dla niej jest ser feta. Stosujemy go najczęściej do przygotowywania smacznych sałatek, można go jednak przyrządzić na wiele innych sposobów. Jedną z potraw kuchni greckiej, której naprawdę warto spróbować, jest właśnie feta pieczona w piekarniku.
Przepis na tę przystawkę jest banalnie prosty, do wykonania dla każdego. Do jej przygotowania nie potrzebujemy też wielu składników – jedyne, co nam się przyda, to oliwa z oliwek, chili w płatkach, suszone oregano oraz oczywiście ser feta. Potrzebne będzie też żaroodporne naczynie. Fetę polewamy oliwą, doprawiamy oregano i chili, a następnie wkładamy do piekarnika na określony czas. Nic prostszego! Jeśli lubimy jeść ostre potrawy, możemy śmiało przyprawić ser dużą ilością płatków chili, z pewnością danie będzie bardzo dobre. Pieczona feta po grecku zazwyczaj i tak jest dość pikantna, a także nieco słodko-kwaśna. Ma też cudowną kremową konsystencję, po prostu rozpływa się w ustach!
Jeżeli akurat mamy w lodówce ser i nabiał typu feta, warto, abyśmy przygotowali sobie taką pyszną przystawkę. Wymaga ona niewiele zaangażowania, składników i energii, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Pieczona feta powinna zasmakować każdemu, a zwłaszcza miłośnikowi kuchni greckiej. Zaprośmy gości i poczęstujmy ich takim własnoręcznie przyrządzonym smakołykiem – z pewnością będą zachwalać nasze niesamowite zdolności kulinarne! Często okazuje się, że najprostsze przepisy mogą dawać najsmaczniejsze i najbardziej efektowne potrawy – tradycyjna pieczona feta po grecku na pewno jest jedną z nich.
Przepis wraz z listą składników: http://allrecipes.pl/przepis/13168/pieczona-feta-po-grecku.aspx