Jak zrobić piernikowe ciasteczka na patyku

Poradnik dodany przez: kejsza
7175 0

Piernik w nieco innej postaci, tym razem jako lubiane przez dzieci cake pops, czyli kulki na patyku przypominające lizaki. To dobry pomysł na przepisy świąteczne nieco inne niż tradycyjny piernik, sernik czy makowiec. Tego typu świąteczne przepisy możemy wykonać, jeśli chcemy zrobić przyjemność najmłodszym członkom rodziny, którzy z pewnością chętnie spróbują tej nietypowej formy domowych wypieków. Jest to poza tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis bez konieczności pieczenia, którym możemy zabłysnąć przed bliskimi.
Do wykonania cake pops potrzebujemy użyć 200 gram pierników w czekoladzie, 50 gram pierników lukrowanych, 10 gram roztopionego i ostudzonego masła, ½ łyżeczki przyprawy do pierników, 50 gram serka mascarpone, 15 ml słodkiej śmietanki 36%, kolorowej posypki i 90 gram gorzkiej czekolady, a także kilka patyczków, na które nabijemy kulki z piernikaPierniki rozkruszamy i mieszamy w dużej misce, dodajemy do nich roztopione masło, serek mascarpone i przyprawę do pierników, formując z tworzonego w ten sposób ciasto. Dodajemy do niego następnie 40 gram czekolady gorzkiej rozpuszczonej w wodnej kąpieli, aby się nie przypaliła. Całość musi utworzyć jednolitą kulę, którą wkładamy zawiniętą w folię do lodówki na około pół godziny. Resztę czekolady także rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Z kuli ciasta formujemy kulki, nadziewamy na patyki, maczamy je w rozpuszczonej czekoladzie i posypce, a następnie ponownie chłodzimy. I efektowne słodycze dla wszystkich chcących cieszyć się piernikowym smakiem i aromatem w tej oryginalnej postaci są gotowe. Polecam serdecznie ... bo pyszne :)

Do poradnika Jak zrobić piernikowe ciasteczka na patyku przypisano następujące tagi:

słodycze piernik domowe wypieki przepisy świąteczne świąteczne przepisy cake pops

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić piernikowe ciasteczka na patyku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...