Pieróg z kaszą gryczaną inaczej pieróg Biłgorajski to można powiedzieć taka pieczeń która wyglądem do pieroga podobna nie jest. Kuchnia wschodnia się tutaj kłania a dokładniej ten przepis pochodzi z regionu Lubelszczyzny. Co ciekawe, pieróg Biłgorajski w 2005 roku jako potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu, co jest niewątpliwym sukcesem i świadczy o dużej tradycji jaka jest związana z tym daniem.
Takiego pieroga z kaszą gryczaną można jeść z masłem (co jak dla mnie jest najlepsze i najlepiej smakuje), z mlekiem, z sosami takimi jak ketchup i sos do grzybów. To danie, taki pieczony pieróg będzie wam smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. No i można też pierogiem Biłgorajskim zastąpić chleb.
Składniki nie są wyszukane i są to podstawowe produkty więc jeżeli Ci czegoś brakuje w tym przepisie to szybko to kupisz w każdym sklepie.
Po więcej przepisów zapraszam do oryginalnego źródła czyli do bloga UwagaBabciaGotuje:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/