Jak zrobić pieroga Biłgorajskiego

Poradnik dodany przez: Anetaj 04 Mar, 2014 - Pierogi i kluski
9961 0

Pieróg z kaszą gryczaną inaczej pieróg Biłgorajski to można powiedzieć taka pieczeń która wyglądem do pieroga podobna nie jest. Kuchnia wschodnia się tutaj kłania a dokładniej ten przepis pochodzi z regionu Lubelszczyzny. Co ciekawe, pieróg Biłgorajski w 2005 roku jako potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu, co jest niewątpliwym sukcesem i świadczy o dużej tradycji jaka jest związana z tym daniem. 

Takiego pieroga z kaszą gryczaną można jeść z masłem (co jak dla mnie jest najlepsze i najlepiej smakuje), z mlekiem, z sosami takimi jak ketchup i sos do grzybów. To danie, taki pieczony pieróg będzie wam smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. No i można też pierogiem Biłgorajskim zastąpić chleb. 

Składniki nie są wyszukane i są to podstawowe produkty więc jeżeli Ci czegoś brakuje w tym przepisie to szybko to kupisz w każdym sklepie.

Po więcej przepisów zapraszam do oryginalnego źródła czyli do bloga UwagaBabciaGotuje:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 jaj
  • 250ml śmietany (ja użyłam 18% )
  • 450g sera białego
  • 2 łyżki masła
  • 500g kaszy gryczanej
  • sól i pieprz

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić pieroga Biłgorajskiego przypisano następujące tagi:

pierogi i kluski pierogi z kaszą gryczaną kasza gryczana przepisy pieróg biłgorajski najlepsze pierogi pieczenie pierogów

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pieroga Biłgorajskiego skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...