Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami - profesjonalna kuchnia

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Pierogi i kluski
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 05.02.2019 / 08:00
  • Odsłony: 391
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami - profesjonalna kuchnia przypisano następujące tagi:

Pierogi z kapustą i grzybami to znane danie, które można przygotować nie tylko na święta. To także idealny pomysł na obiad, który wymaga nieco pracy, lecz praktycznie zawsze smakuje wszystkim. Co jest potrzebne, aby ta kuchnia tradycyjna mogła zostać połączona z nowoczesnymi smakami?
Ten przepis na pierogi bazuje przede wszystkim na leśnych suszonych grzybach i kiszonej kapuście. Jednak zmieniony został farsz. W świątecznych przepisach nie brakuje goździków, cynamonu i pomarańczowej skórki. Zostaną one dodane i w tym przypadku. Aby przygotować grzyby należy ugotować je w niewielkiej ilości wody. Przyprawy zostaną dodane od razu do gotujących się grzybów. W przypadku całych kawałków najlepiej jest zawinąć je w gazę w ten sposób gotować.
Kolejnym krokiem jest podsmażenie cebuli na oleju. Potem należy dodać trochę masła i soli. Następnie dodaje się posiekaną kiszoną kapustę. Wodę po gotowaniu grzybów należy dodać do kapusty. Do tej masy należy dodać trochę pieprzu oraz startą skórkę z pomarańczy. Same grzyby trzeba posiekać.
Pierogi i kluski wymagają doskonałego ciasta. Jajko i dwa żółtka, przesiana mąka, woda oraz masło. Istotnym elementem ciasta na pierogi jest nie tylko proces jego ugniatania, ale także odpoczywania. Po wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przynajmniej 30 minut - to zasada, którą stosuje nie tylko kuchnia polska. Dzięki temu, że ciasto ma dużą ilość żółtek i masła można zrezygnować z zastosowania dodatkowej mąki przy wałkowaniu.
Ten pomysł na obiad zakłada użycie wykrawarki przy uzyskiwaniu idealnie okrągłego kształtu pierogów. Krążki należy teraz po prostu wypełnić farszem. Pierogi z kapustą i grzybami należy gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia.

  • SKŁADNIKI

  • Składniki na farsz:
  • 6-8 namoczonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 10-12 goździków
  • 3 laski cynamonu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • sól pieprz
  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • duża szczypta soli

Kategoria: Pierogi i kluski

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami - profesjonalna kuchnia skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków