Jak zrobić placki ziemniaczane z włoską nutą

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Naleśniki i omlety
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 25.03.2018 / 14:00
  • Odsłony: 1 417
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika jak zrobić placki ziemniaczane z włoską nutą przypisano następujące tagi:

Placki ziemniaczane to pomysł na obiad, który możemy wykonać szybko i niedużym kosztem. Ten tani obiad pozostaje od lat jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Placki ziemniaczane można podawać w wersji wytrawnej, z dodatkiem łososia i gęstej śmietany wymieszanej z koperkiem czy sosu grzybowego lub gulaszu z mięsa. Niektórzy jadają je także na słodko, mieszając śmietanę z cukrem. Placki - przepisy są tak różne, jak różne są nasze zwyczaje domowe i sposoby ich podawania. W powyższym filmie prezentujemy przepis na placki ziemniaczane z nutą włoską, dzięki dodaniu do nich suszonych pomidorów. To pomysł na obiad, który spodoba się wszystkim lubiącym naleśniki i omlety z różnymi dodatkami.
Do wykonania placków ziemniaczanych z włoską nutą będziemy potrzebowali kilograma obranych ziemniaków, dwóch jajek, 50 gram suszonych pomidorów, dwóch ząbków czosnku, jednej dużej cebuli, trzech łyżek mąki, jednej łyżki śmietany, dwóch łyżek posiekanego koperku, ostrej mielonej papryki, szczypty kurkumy, soli, pieprzu, a także oleju do smażenia. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach lub przecieramy w maszynce do mielenia, jeśli ma ona taką przystawkę. Przekładamy ją na sitko i delikatnie odciskamy, zachowując sok. Następnie dodajemy od masy ziemniaczanej mąkę, jajka, startą lub drobno posiekaną cebulę, przetarty czosnek, koperek i pokrojone w drobne części suszone pomidory. Do odciśniętej skrobi dodajemy śmietanę, mieszamy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy placki ziemniaczane solą, pieprzem, kurkumą lub innymi przyprawami, zgodnie z naszymi upodobaniami. Następnie smażymy placki ziemniaczane na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem lub oliwą. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy placki z kwaśną śmietaną. 

Kategoria: Naleśniki i omlety

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić placki ziemniaczane z włoską nutą skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków