Jak zrobić przepyszny polski chleb ze słodem jęczmiennym

Poradnik dodany przez: AKrociak
10371 0

Przepis zaczerpnięty z poniższej strony internetowej: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/09/polski.html Pieczywo kupowane w sklepach bardzo często posiada wiele konserwantów, stad nie jest zdrowe. Ponadto mało kiedy można kupić prawdziwy chleb na zakwasie. Prawdziwe i swojskie pieczywo jest drogie i trudno dostępne. Stąd warto zdecydować się na samodzielne pieczenie chleba. Oczywiście nie należy ono do najłatwiejszych i potrzeba trochę wprawy, ale efekt będzie zachwycający. Domowy chleb zachwyci twoich bliskich i znajomych. Jest tak pyszny, że zniknie zaraz po upieczeniu. Miękki środek i chrupiąca skórka zasmakują wszystkim. Na pewno domowy chleb stanie się waszym ulubionym. Na początku warto przygotować kamień do pieczenia chleba, jak i dedykowaną do tego celu blaszkę, w której ciasto będzie wyrastać. Zatem jak upiec chleb?. Potrzebujemy 550 gram mąki pszennej i 50 gram razowej, łyżeczkę drożdży w proszku i 200 gramów aktywnego zakwasu. To już wszystko. Teraz należy wyrobić ciasto i poczekać około 2, 5 godziny aż wyrośnie. W ciągu tego czasu należy je dwa razy zagnieść, co wymaga trochę siły. Teraz pozostaje już tylko uformowanie w bochenek, oczywiście, można również zrobić chlebek okrągły. Teraz trzeba nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni i umieścić tam kamień do pieczenia chleba. Kolejnym krokiem jest już włożenie naszego chleba, a po 10 minutach, należ obniżyć temperaturę do 230 stopni. Teraz pozostaje już tylko ustawić zegar na 20 minut i gotowe. Po wyjęciu warto poczekać, aż pieczywo wystygnie, co może być bardzo ciężkie gdyż aromat chleba będzie unosił się w całym naszym domu. Zatem ten przepis na chleb to doskonały wybór jeżeli lubisz zdrowe pieczywo.

Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka słodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • opcjonalnie: 2 łyżki kminku

Do poradnika Jak zrobić przepyszny polski chleb ze słodem jęczmiennym przypisano następujące tagi:

pieczywo chleb na zakwasie pieczenie chleba domowy chleb jak upiec chleb przepis na chleb

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić przepyszny polski chleb ze słodem jęczmiennym skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...