Jak zrobić ptysie z bitą śmietaną

Poradnik dodany przez: BestRecipes
20893 0

Choć te pyszności ze specjalnego ciasta mają wiele odmian (np. są ptysie nadziewane różnymi kremami lub różnymi piankami), to chyba najlepsza jest ich klasyczna wersja, czyli ptysie z bitą śmietaną i na górze posypane cukrem pudrem. Ptysie obok pączków to flagowe pozycje w cukierniach nie tylko w Polsce. Czasem się zastanawiam czy zamiast pączków na Tłusty Czwartek nie lepiej by było objadać się ptysiami :) Ptysie z bitą śmietaną są w różnych rozmiarach i każdy z nich jest dobry. Nie ma co do tego jakiś regulacji czy norm. Jedyne o czym trzeba pamiętać to ilość bitej śmietany. Nie przesadzajmy, po prostu nie przesadzajmy. Ptyś to ciasto i bita śmietana a nie sama bita śmietana. Jak w każdym wyrobie cukierniczym muszą być zachowane proporcje. Podsumowując: ptysie według tego przepisu to klasyczne słodkości polane roztopioną czekoladą, koniecznie ciemną.

Składniki:

  • 110 g masła pokrojonego w kostkę
  • 240 ml wody
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady stopionej

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ptysie z bitą śmietaną skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...