Jak zrobić ptysie z bitą śmietaną

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Słodycze
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 19.06.2013 / 18:54
  • Odsłony: 20 235
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Choć te pyszności ze specjalnego ciasta mają wiele odmian (np. są ptysie nadziewane różnymi kremami lub różnymi piankami), to chyba najlepsza jest ich klasyczna wersja, czyli ptysie z bitą śmietaną i na górze posypane cukrem pudrem. Ptysie obok pączków to flagowe pozycje w cukierniach nie tylko w Polsce. Czasem się zastanawiam czy zamiast pączków na Tłusty Czwartek nie lepiej by było objadać się ptysiami :) Ptysie z bitą śmietaną są w różnych rozmiarach i każdy z nich jest dobry. Nie ma co do tego jakiś regulacji czy norm. Jedyne o czym trzeba pamiętać to ilość bitej śmietany. Nie przesadzajmy, po prostu nie przesadzajmy. Ptyś to ciasto i bita śmietana a nie sama bita śmietana. Jak w każdym wyrobie cukierniczym muszą być zachowane proporcje. Podsumowując: ptysie według tego przepisu to klasyczne słodkości polane roztopioną czekoladą, koniecznie ciemną.

  • SKŁADNIKI

  • 110 g masła pokrojonego w kostkę
  • 240 ml wody
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady stopionej

Kategoria: Ciasta i desery > Słodycze

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ptysie z bitą śmietaną skomentowało 1 osób.

Pozostało 1500 znaków