Jak zrobić pulpety

Poradnik dodany przez: alf500 14 Aug, 2013 - Wieprzowina
18301 0

Są takie dni, kiedy masz ochotę usiąść i porządnie zjeść. Nawet nie chodzi o to, że jesteś jakoś mocno głodny. Po prostu jak to niektórzy mówią, czas na pomysł s na obiad który będzie tzw. wyżerką. No ale pojawia się pytania co na obiad zrobić i jakiego mięsa użyć. Schabowe, mielone odpadają, bo wiesz, że masz ochotę na coś innego ale też na coś klasycznego. Odpowiedzią będą pulpety. Tak, pulpety w sosie pomidorowym to mięsne kulki, które można jeść i jeść bez końca. Do tego ziemniaczki i surówka i mamy nasz klasyczny obiad na który tak czekaliśmy. Pulpety w sosie najlepiej wyjdą nam oczywiście z mięsa wieprzowego i najlepiej jak to będzie łopatka wieprzowa. Niestety przepis na pulpety z innego mięsa często okazuje się nieporozumieniem. Przykładowo pulpety ze schabu mogą nam wyjść zbyt zbite i twarde. Co ciekawe pulpety tez bardzo często są mylone z klopsami i klopsikami. Co prawda te dania są do siebie podobne i często używamy słowa klopsiki jako zamiennik do słowa pulpety ale są między nimi różnice. 

Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • bułka namoczona w mleku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • pomidory suszone
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • mąka
  • przecier pomidory 100 ml
  • woda 200 ml

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pulpety skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...