Jak zrobić razowe ciasto z rabarbarem

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 08.07.2013 / 08:00
  • Odsłony: 11 368
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

DeserekTV

Do poradnika jak zrobić razowe ciasto z rabarbarem przypisano następujące tagi:

Przepis na ciasto razowe z rabarbarem i budyniem. Przepis jak i wykonanie tego ciasta został zaczerpnięty z przepisów jakie w swojej kolekcji posiada Robert Sowa. Ten przepis na ciasto jest bardzo prosty i dodatkowo można go wykorzystać do zrobienia szarlotki. Razowe ciasto z rabarbarem i budyniem to inaczej kruche ciasto, które nie jest takie zwyczajne. Rabarbar jest tylko w dość krótkim sezonie i warto z niego korzystać, póki mamy dostęp do tej rośliny. Przepisów na ciasta z rabarbarem nie ma aż tak dużo, ponieważ rabarbar nie pasuje do wszystkich ciast (w przeciwieństwie np. do truskawek). Budyń w naszym przepisie na ciasto nada jemu świetną konsystencję. Tylko nie przesadzajcie z ilością budyniu, gdyż nie on gra tu główną rolę. Poza tym kruche ciasto które jest tutaj baza każdy potrafi zrobić i dlatego ten przepis nie jest ani męczący ani stresujący :) Jeżeli nigdy nie robiliście ciasta z rabarbarem to najwyższy czas spróbować. Być może rabarbar okaże się dla was naprawdę fantastycznym dodatkiem.

  • SKŁADNIKI

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka razowa 1 szklanka
  • zimne masło 100 g
  • szczypta soli
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • brązowy cukier 1/2 szklanki
  • jajko 2 szt.
  • miód lub Golden Syrup 1/2 szklanki
  • rabarbar 500 g + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru
  • budyń + 450 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • forma do pieczenia 15 cm x 25 cm lub 22 cm x 22 cm lub zbliżona
  • Zobacz Naszą Stronę Deserek.TV:
  • http://deserektv.pl/

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić razowe ciasto z rabarbarem skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków