Jak zrobić risotto ze szparagami

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ryż i makarony
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 13.09.2014 / 17:00
  • Odsłony: 7 242
  • Ocena: 4.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

Wiktorren

Do poradnika jak zrobić risotto ze szparagami przypisano następujące tagi:

Dań z różnych kuchni świata jest wiele i przez to nietrudno o pomyłki. Tak jest w przypadku włoskiego risotto, które jest mylone z hiszpańską paellą. Co prawda w jednym i drugim daniu mamy ryż a dodatki można dowolnie dobierać ale mimo to różnica jest duża. Poza smakiem (co jest oczywistą różnicą) oba dania różnią się także sposobem ich przygotowywania i swoją konsystencją. Risotto jest kremowe, delikatne a hiszpańska paella bardziej sypka i lekko przysmażona. 

W tym przepisie włoskie risotto ze szparagami, w lekko odchudzonej wersji, gdyż masło zastąpione tutaj jest oliwą z oliwek. Zielone szparagi w takim risotto to danie którego grzechem będzie nie spróbowanie go. 

Ryż ze szparagami w tym wykonaniu to super pomysł na zielone szparagi. Przepisy tego typu to co prawda sezonowe dania ale kiedy jest możliwość to trzeba korzystać. Z białych szparagów też możemy zrobić to danie ale jednak zielone szparagi trochę lepiej się do tego nadają.

Więcej przepisów na profilu i na stronie http://foodfight.pl/

  • SKŁADNIKI

  • - ok 850 ml bulionu warzywnego
  • - 200g ryżu do risotto – dostępny w każdym sklepie
  • - porcja zielonych szparagów
  • - czerwona cebula
  • - łodyga selera naciowego
  • - 50g parmezanu
  • - 250ml wytrawnego białego wina
  • - skórka z cytryny
  • - kilka liści mięty
  • - oliwa z oliwek
  • - sól

Kategoria: Ryż i makarony

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić risotto ze szparagami skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków