Jak zrobić rogaliki drożdżowe z dżemem

Poradnik dodany przez: SkutecznieTv 27 Jan, 2011 - Słodycze
167784 4.73

Świeże, mięciutkie rogaliki wypełnione dżemem i przyozdobione niteczkami lukru... Rozkosz dla podniebienia:) Nic dziwnego, że aż chce się je nazwać szybkimi! Dlaczego? Otóż robi się je szybko i znikają szybko, no i szybko zostaje po nich tylko miłe wspomnienie... oraz pytanie „mamusiu, jutro też zrobisz rogaliki?" Oprócz niewątpliwego atutu, jakim jest super smak i prostota wykonania, ich urok polega też na tym, że nadzienie może być dowolne. Ja daję do nich najczęściej dżem oraz w wersji czekoladowej -nutellę. Są pyszne. I zgubne dla tych, co dbają o kalorie, bo chce się je jeść, póki nie znikną z talerza:) Ale czasem warto się zapomnieć... Polecam! Rogaliki rzecz jasna:) Składniki oraz przepis na http://Gotuj.Skutecznie.Tv

Składniki:

  • Ciasto (na 48 małych rogalików):
  • * 1 kostka margaryny
  • * 5 dag drożdży
  • * 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • * 4 łyżki cukru
  • * 3 szklanki mąki
  • * szczypta soli
  • * 2 całe jajka
  • Do tego:
  • * nadzienie np. gęsty dżem (ja biorę wiśniowy lub galaretkę z czarnej porzeczki) lub nutella
  • * lukier:
  • -3 łyżki cukru pudru
  • -1 łyżeczka mleka

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić rogaliki drożdżowe z dżemem przypisano następujące tagi:

ciasteczka ciastka dźem słodycze drożdżowe nadzienie rogaliki dżemem rogale

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić rogaliki drożdżowe z dżemem skomentowało 19 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...