Jak zrobić roladę drożdżową z konfiturą

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 30.01.2019 / 08:00
  • Odsłony: 776
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak zrobić roladę drożdżową z konfiturą przypisano następujące tagi:

Chyba każdy z nas nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Czy to w postaci gotowych, sklepowych produktów, czy wyśmienitych, domowych smakołyków. Szczególnie wtedy, gdy zbliża się zima i chłodna, nieprzyjazna aura, mamy większą ochotę na słodkiego towarzysza popołudniowej kawy czy herbaty. Szukamy wtedy w internecie pomysłów na różne, kolorowe desery, wypiekiciasta i torty.
Nasze mamy i babcie upodobały sobie przepisy bazujące na drożdżach, więc wielu z nas takie ciasta kojarzą się z dzieciństwem i szczęśliwymi chwilami. Aby choć na moment wrócić do tamtych czasów, możemy wykonać bardzo proste ciasto drożdżowe z konfiturą. Do upieczenia rolady potrzebne będą drożdże, cukier i ciepłe mleko. Wszystko należy dobrze zmieszać i odczekać 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dosypujemy mąki pszennej oraz cukru pudru. Dodajemy też jajko, roztopione masło, wszystko razem porządnie wyrabiamy i całość odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następny etap to kruszonka - obowiązkowy dodatek do każdej drożdżówki. Gdy nasze ciasto odpoczywa, mamy trochę czasu na jej zrobienie. Mieszamy mąkę, cukier i miękkie masło.
Kiedy minie czas leżakowania ciasta, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, nakładamy konfiturę i zawijamy. Pora włożyć go do formy i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy od 30 do 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Rolada drożdżowa to nie tylko miły powrót do dzieciństwa, to również świetny, szybki i niesamowicie prosty w wykonaniu pomysł na deser, który zachwyci nie tylko domowników, ale z pewnością przypadnie do gustu również niespodziewanym gościom.

 

  • SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 80 g cukru pudru
  • Składniki na kruszonkę:
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek gęstej konfitury (np. wiśniowej)
  • 1 roztrzepane jajko
  • Keksówka o długości 30cm
  • Papier do pieczenia

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić roladę drożdżową z konfiturą skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków