Apetycznie pachnące, świeże, chrupiące i jeszcze ciepłe, a do tego wyłącznie z naturalnych składników… domowe wypieki nie mają sobie równych. Bardzo ważne jest też, kiedy pieczesz bułeczki, aby były foremne i wszystkie równej wielkości. Pokazujemy więc, jak to zrobić, aby każda bułka była taka sama, wygodna do przekrojenia i jeszcze atrakcyjniejsza niż gotowa z piekarni.
Do zaprezentowania sposobu na domowe pieczywo posłużą nam zdrowe, wartościowe, pożywne i pyszne bułki orkiszowe z dodatkiem ziaren. Do ich przygotowania potrzebne będą:
- mąka orkiszowa,
- mąka pszenna,
- drożdże,
- miód,
- woda,
- masło,
- sól,
- jajko,
- odrobina mleka,
- ziarna do posypania z wierzchu (możesz wykorzystać siemię lniane, sezam, czarnuszkę, słonecznik, chię itp.).
Szczegóły znajdziesz w filmie.
Potrzebny do przygotowania bułki przepis jest bardzo prosty, a jego wykonanie to czysta przyjemność, która zajmuje naprawdę niewiele czasu. Domowe pieczywo będzie świeże, kiedy tylko chcesz, bez wychodzenia z domu – także w niedzielę i święta. Wspaniałe jest podać bułki orkiszowe na śniadanie do łóżka z dobrym masłem lub twarożkiem. Będą także zdrowszą alternatywą na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Z filmiku dowiesz się również, jak formować domowe wypieki, aby były idealnie równe. Kilka ruchów pozwoli uzyskać efekt znacznie lepszy niż samo informowanie kulek w dłoniach. W ten sposób możesz podzielić ciasto i uformować nie tylko bułeczki z mąki orkiszowej, ale także inne wypieki: bułki pszenne, razowe, żytnie, gryczane, grahamki czy pelnoziarniste ciabatty i minichlebki. Będą idealne na wycieczkę albo piknik, a zdolności kulinarnych pozazdroszczą Ci przyjaciele i rodzina.