Jak zrobić sajgonki z makrelą

Poradnik dodany przez: BestRecipes
16865 0

Pyszna przekąska prosto z kuchni azjatyckiej, czyli potrawa która jest rozpoznawana po nazwie ale mało ktow wie jak ją przygotować, mimo że jest ona prosta. Chodzi oczywiście o sajgonki. W tej wersji będą to sajgonki z rybą a dokładniej ze znaną wszystkim makrelą. Będzie to ciekawy przepis ponieważ u nas makrela to wędzona ryba z której praktycznie tylko przygotowuje sie pastę z makreli. Przepis na sajgonki z makaronem ryżowym i makrelą określane są też jako tzw. wiosenne spring rollsy. Taki pomysł na przekąskę wykonany w domu będzie smakował nawet lepiej niż w restauracji. 

Czas nauczyć się robić sajgonki samodzielnie. To naprawdę nic trudnego. Przepisy azjatyckie co prawda w większości wymagają specjalistycznych i trudno dostępnych dodatków ale tutaj na szczęście tak nie ma i każdy może wykonać takie sajgonki. Przepis oczywiście dla tych, którzy lubią ryby i którzy doceniają ich smak i walory odżywcze. 

Czas na przekąskę? Czas na sajgonki :)

Więcej przepisów tutaj: http://allrecipes.pl/przepisy/azjatycka.aspx  

Składniki:

  • 4 filety z surowej makreli
  • Marynata:
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 2 tajskie papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml sosu sojowego
  • 2 limonki
  • Dodatkowo:
  • 1/2 ogórka
  • 2 cebulki dymki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 garść kiełków sojowych
  • 100 g makaronu ryżowego
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 15 papierków ryżowych do spring rolls

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sajgonki z makrelą skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...