Mięso z kurczaka, należy dziś do najtańszych mięs, jest również najchętniej wybierane jeśli chodzi o drób pomimo, że indyki, kaczki czy gęsi mają dużo większy wachlarz dobroczynnych składników i smaków. Jednak jego największą zaletą jest to, że porażka podczas przygotowywania kurczaka jest niemalże niemożliwa do osiągnięcia. Dania z kurczaka nie da się zepsuć. Bywa, że brakuje nam pomysłów na proste dania, warto wtedy zainspirować się kuchnią z różnych zakątków świata. Egzotyczne przepisy wcale nie muszą być trudne w wykonaniu, świetnie nadadzą się na oryginalny, prosty i zdrowy obiad.
Salsa to potrawa pochodząca z kuchni meksykańskiej. Najczęściej podaje się ją w postaci zimnego, bardzo pikantnego sosu, do zrobienia którego użyto drobno posiekanych warzyw lub owoców. Podana z kurczakiem stanowić może ciekawy, alternatywny pomysł na obiad do wykonania w domowym zaciszu.
Aby zrobić nasze posiłek potrzebować będziemy piersi z kurczaka, dużej ilości ulubionych przypraw i warzyw. Pierwszym etapem będzie dokładne obtoczenie drobiu w przyprawach, usmażenie go na patelni i pokrojenie w plasterki. Warto zapamiętać, że krojenie mięsa po obróbce termicznej jest znacznie łatwiejsze niż przed nią.
Do zrobienia salsy, najlepiej jest użyć kolorowych warzyw, takich jak pomidor, kukurydza, fasola, zielona, żółta, czerwona i pomarańczowa papryka. Kolendra i czerwona cebulka zamiast białej, również uatrakcyjnią wygląd potrawy.
Dressing wykonuje się z oliwy, syropu z agawy, soku z limonki, soli, kminu rzymskiego i ostrej papryki. Kolorowe warzywa należy dobrze wymieszać i podawać w miseczce razem z kurczakiem.