Jak zrobić salsę z kurczakiem

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Drób
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 28.01.2019 / 09:30
  • Odsłony: 1 250
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak zrobić salsę z kurczakiem przypisano następujące tagi:

Mięso z kurczaka, należy dziś do najtańszych mięs, jest również najchętniej wybierane jeśli chodzi o drób pomimo, że indyki, kaczki czy gęsi mają dużo większy wachlarz dobroczynnych składników i smaków. Jednak jego największą zaletą jest to, że porażka podczas przygotowywania kurczaka jest niemalże niemożliwa do osiągnięcia. Dania z kurczaka nie da się zepsuć. Bywa, że brakuje nam pomysłów na proste dania, warto wtedy zainspirować się kuchnią z różnych zakątków świata. Egzotyczne przepisy wcale nie muszą być trudne w wykonaniu, świetnie nadadzą się na oryginalny, prosty i zdrowy obiad.
Salsa to potrawa pochodząca z kuchni meksykańskiej. Najczęściej podaje się ją w postaci zimnego, bardzo pikantnego sosu, do zrobienia którego użyto drobno posiekanych warzyw lub owoców. Podana z kurczakiem stanowić może ciekawy, alternatywny pomysł na obiad do wykonania w domowym zaciszu.
Aby zrobić nasze posiłek potrzebować będziemy piersi z kurczaka, dużej ilości ulubionych przypraw i warzyw. Pierwszym etapem będzie dokładne obtoczenie drobiu w przyprawach, usmażenie go na patelni i pokrojenie w plasterki. Warto zapamiętać, że krojenie mięsa po obróbce termicznej jest znacznie łatwiejsze niż przed nią.
Do zrobienia salsy, najlepiej jest użyć kolorowych warzyw, takich jak pomidor, kukurydza, fasola, zielona, żółta, czerwona i pomarańczowa papryka. Kolendra i czerwona cebulka zamiast białej, również uatrakcyjnią wygląd potrawy.
Dressing wykonuje się z oliwy, syropu z agawy, soku z limonki, soli, kminu rzymskiego i ostrej papryki. Kolorowe warzywa należy dobrze wymieszać i podawać w miseczce razem z kurczakiem.

 

  • SKŁADNIKI

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Dodatkowo:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Kategoria: Dania mięsne > Drób

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić salsę z kurczakiem skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków