Sernik na zimno to jedna z lepiej znanych przekąsek, która pozwala zrobić wrażenie na gościach. To również idealne jedzenie na imprezę podczas gorącego lata. W jaki sposób wykonać sernik na zimno? Potrzebne są takie produkty jak: brzoskwinie, biszkopty, śmietanka 30%, galaretka, cukier puder, serek homogenizowany oraz żelatyna. Warto pamiętać, że niezbędnym elementem przepisu będzie także ubijanie, dlatego warto zaopatrzyć się także w odpowiednie do tego celu urządzenie.
Sernik na zimno zazwyczaj jest przekąską warstwową. Tak będzie i w tym przypadku. Ten prosty przepis na sernik warto zacząć od ubicia śmietany z cukrem pudrem na sztywno. Do tej masy będzie także dodawany serek homogenizowany.
Pięć łyżeczek żelatyny należy rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić do częściowego stężenia. Żelatyna będzie podgrzewana dopiero przed samym połączeniem jej z masą serowo-śmietanową. Należy w tym czasie także podgrzać wodę do rozpuszczenia galaretki.
Należy teraz przygotować naczynia na serniczki. W tym celu na sam spód należy włożyć biszkopty. Będą one zalane masą śmietankowo- serową. Następnie ten pomysł na deser należy schować do zamrażarki. Galaretka powinna się w tym czasie już studzić. Dopiero gdy galaretka będzie wystudzona można zalać nią schłodzony, jeszcze nie całkowicie gotowy, sernik na zimno. Przed wylaniem galaretki należy położyć na wierzch brzoskwinie.
Deser z galaretką jest gotowy, gdy wszystkie warstwy zostaną schłodzone. Jeśli ktoś się pospieszy sernik na zimno nie będzie miał widocznych warstw i nie będzie tak efektowny. Takie deserynależy przed podaniem przechowywać w lodówce.