Jak zrobić sernik wiedeński

Poradnik dodany przez: DDmami
9364 0

Sernik wiedeński to jeden z deserów, który zawsze chętnie jest przyjmowany na stole. Dlatego też ten pomysł na deser można wykorzystać na co dzień, jak i od święta. Jak wygląda ten przepis na sernik?
Do wykonania tego ciasta potrzeba: 1250 g półtłustego twarogu, 6 jajek, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 230 g cukru białego oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 100 g masła,
Tego typu wypieki potrzebują przemielonego sera. Można zakupić gotowy zmielony ser lub po prostu wykorzystać do mielenia maszynkę do mięsa lub blender.
100 g masła należy zmiksować z cukrem. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera, ponieważ masa musi być dość puszysta. Cukier należy dodawać powoli. Po ubiciu można zacząć stopniowo kolejne składniki - należy zacząć od jajek, potem ser. Następnie należy dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i ekstrakt waniliowy. Sernik wiedeński jest dość zbity, dlatego również w tym przypadku ubijanie trwa do ujednolicenia masy, nie do napowietrzenia ciasta.
Sernik wiedeński należy piec około 1, 5 godziny.
Istotne jest, jeśli chodzi o tego typu wypieki także to, aby od razu nie wyciągać ciasta z piekarnika. Należy wyłączyć piekarnik, nieco odczekać, a potem lekko uchylić drzwiczki. Trzeba po prostu zadbać o stopniowe ostudzanie, inaczej sernik gwałtownie opadnie.
Przy wyjmowaniu sernika należy pamiętać, aby zacząć od odcięcia brzegów od naczynia. Potem wystarczy tylko, podobnie jak prawie wszystkie ciasta i torty oblać polewą. W tym przypadku z rozpuszczonej czekolady.
Takie domowe słodycze to bardzo dobre desery, dlatego warto robić je nie tylko na specjalne okazje.

Przepis w formie tekstowej: http://magiakuchni.eu/przepisy/ciasta/sernikwiedenski.php

Do poradnika Jak zrobić sernik wiedeński przypisano następujące tagi:

słodycze wypieki ciasta i torty przepis na sernik pomysł na deser sernik wiedeński

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sernik wiedeński skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...