Jak zrobić sezamki - domowe pyszności

Poradnik dodany przez: kejsza 18 Mar, 2018 - Słodycze
2078 0

Słodycze można kupić w każdym, najmniejszym nawet sklepie, jeśli jednak chcemy rzeczywiście jeść je ze świadomością wszystkiego, co znajduje się w środku, postawmy na domowe wypiekitakie jak sezamki, które poza pysznym smakiem dostarczają naszemu organizmowi także wielu cennych składników. Sezam, który wykorzystywany jest do wykonywania wielu słodyczy, ale też potraw pikantnych, jest bowiem nieocenionym źródłem wapnia. W ziarnach sezamu, zarówno białego (używanego do sezamków, jak i czarnego, znajdziemy go więcej niż w mleku uznawanym powszechnie za główne źródło tego minerału. W sezamie znajdziemy także mnóstwo przeciwutleniaczy i fitosteroli będących substancjami korzystnie wpływającymi na prawidłową pracę serca i zapobiegającymi niektórym nowotworom.
Polskie słodycze, jakimi są sezamki od lat cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dorosłych i dzieci. Wykonując sezamki w domu będziemy pewni, że podajemy rzeczywiście zdrowe, jak miód zamiast sztucznych substancji słodzących. W powyższym filmie prezentujemy więc krok po kroku, jak wykonać samodzielnie sezamki.
W garnku umieszczamy 200 gram cukru i dwie łyżki wody i podgrzewamy je na małym ogniu, aby doprowadzić do karmelizowania się, ale nie przypalenia cukru. Musi on przybrać lekko brązowo-złocisty kolor i intensywnie pachnieć karmelem. Następnie mieszamy go z łyżką miodu i 200 gramami uprażonego wcześniej sezamu. Mieszamy dokładnie łyżką. Masę wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy. Po ostudzeniu, kroimy masę z sezamu w prostokąty i domowe sezamki gotowe! A są naprawdę pyszne i fantastyczne.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić sezamki - domowe pyszności przypisano następujące tagi:

słodycze sezam sezamki domowe wypieki polskie słodycze

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sezamki - domowe pyszności skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...