Ryby powinny być jedzone bardzo często ze względu na zawarte w nich zdrowe składniki. Jednak nie wszyscy lubią klasyczne polskie przepisy na rybę. Dlatego też warto samodzielnie zrobić nową propozycję podania, czyli śledzie po włosku.
Do wykonania tej potrawy będą potrzebne: wcześniej namoczone śledzie, fenkuł, ziele angielskie, liście laurowe, suszone pomidory, małe i duże kapary, zielony pieprz, olej, oliwa z oliwek oraz wyparzony słoik. Śledzie powinny zostać wcześniej namoczone w wodzie lub w mleku. Do słoika należy wkładać pokrojone kawałki ryb. Składniki, jeśli chodzi o pomysł na obiad warto układać warstwami. Pierwszą z nich stanowią oczywiście śledzie, następnie fenkuł (koper włoski), znów ryby, suszone pomidory oraz kapary. Składniki można również ułożyć według własnego uznania, istotne, aby całe danie piękne się prezentowało.
Ten przepis na śledzia zakłada dodanie oleju i oliwy w proporcji 1:1. To pozwala uniknąć zbyt intensywnego smaku oliwy, ponieważ oryginalna oliwa extra virgin często ma gorzki posmak, który nie odpowiada wielu osobom.
Taki pomysł na obiad ma dużą zaletę, jeśli chodzi o jego przechowywanie. Można bowiem trzymać słoik w lodówce nawet przez kilka dni, a zawartość nie powinna się zepsuć. Pozwala to również na przygotowanie takich słoików jako prezentu oraz jako urozmaicenie, jeśli chodzi o tradycyjne potrawy świąteczne. Obecnie bowiem wiele dań przygotowuje się wcześniej, aby zdążyć ze wszystkimi potrawami na wigilijną kolację. Niekonwencjonalny przepis na rybę, który dodatkowo może być wykorzystany na kilka dni przed tym wielkim wydarzeniem, zostanie z pewnością ciepło przyjęty