Tradycyjne potrawy świąteczne to przede wszystkim dania postne. Dlatego też niewątpliwie na wielu stołach pojawią się ryby. Choć śledź w śmietanie z jabłkami i ziemniakami jest znany, jeśli chodzi o kategorię kuchnia polska, to jednak nie wszyscy potrafią go przygotować. Jak wygląda ten przepis na śledzia?
Do wykonania tej potrawy potrzebne są filety śledziowe. Jeśli korzysta się niemal z gotowych, powinny być one wcześniej moczone, aby żaden inny smak nie przysłonił aromatów nowego marynowania. Inne potrzebne składniki to: cebula, olej lniany, olej rzepakowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki. Warto pamiętać, aby nie dodać zbyt dużo dwóch ostatnich wymienionych składników. Do standardowej ilości marynaty wystarczy jeden liść laurowy i trzy goździki.
Ten pomysł na obiad nie wymaga zbyt wiele pracy, poza wcześniejszym moczeniem śledzi. Na spód miski należy wyłożyć pokrojoną w grube talarki cebulę. Następnie należy nałożyć ryby i dodać przyprawy. Niezbędne jest zalanie całości olejem rzepakowym i lnianym. W tym przypadku warto wybrać oleje tłoczone na zimno, które lepiej nadają się zarówno do sałatek, jak i do marynowania. Śledź klasyczny powinien marynować się co najmniej 12 godzin, najlepiej w lodówce lub w chłodnym miejscu.
Dobry przepis na rybę to nie wszystko. W przypadku klasycznego śledzia istotne jest również odpowiednie podanie. Ten pomysł na obiad należy podać z kwaśną śmietaną, pokrojonym jabłkiem oraz ziemniakami, które wcześniej zostały ugotowane i podpieczone. Danie jest gotowe do podania na świąteczny stół i nie tylko.