Jak zrobić śledzie po kaszubsku

Poradnik dodany przez: SkutecznieTv 18 Jan, 2011 - Ryby
64316 4.56

Jędrne śledziowe paseczki w cebulce, przygotowanej tak, że ślinka leci...;) To jeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Robi się je prędziutko, a smakują wyśmienicie i zazwyczaj jako pierwsze znikają ze stołu. Dlatego polecam od razu zrobić większą ilość. Czy więcej czy mniej, pracy z ich przyrządzeniem tyle samo:) Tyle, że przygotować trzeba wcześniej, bo najlepsze są następnego dnia, po wyjęciu z lodówki. U mnie na stałe w repertuarze imprezowym, na kolację wigilijną a bazując na swoich doświadczeniach zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli ktoś lubi śledzie, to tym śledzikom raczej się nie oprze...

Składniki:

  • 4 jędrne filety śledzi solonych (matiasy)
  • 2 cebule
  • olej - ilość według uznania ale ma być sporo
  • (ja dodaję ok. 8 łyżek do smażenia i 4 łyżki później)
  • koncentrat pomidorowy
  • (ilość według uznania - ja dodaję słoiczek koncentratu 200 g)
  • rodzynki lub pokrojone na mniejsze cząstki suszone śliwki
  • (mniej więcej 2 łyżki)
  • 2 mniejsze kiszone ogórki
  • Przyprawy do smaku:
  • - sól
  • - pieprz
  • - majeranek
  • 2-3 łyżek pikantnego ketchupu
  • kolejne 4 łyżki oleju
  • (czyli łącznie z poprzednimi daję 16 łyżek oleju)

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić śledzie po kaszubsku przypisano następujące tagi:

ryby kolacja święta boże narodzenie śledzie śledź kolację śledzik matiasy śledziowe ryby i owoce morza po kaszubsku

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić śledzie po kaszubsku skomentowało 3 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...