Dania z ryb są polecane w codziennej diecie, jako dostarczające mnóstwo białka i zdrowych składników ważnych dla naszego samopoczucia. Powinniśmy zjadać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, dostarczając naszemu organizmowi mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają zbawiennie na nasz układ krążenia. Są one także polecane w diecie przeciwnowotworowej, działają przeciwzapalnie i przyczyniają się do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układów nerwowego i odpornościowego.
Jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce są śledzie, które znamy m. in. jako tradycyjne danie świąteczne w postaci marynowanej z cebulką czy innymi dodatkami. Śledzie po namoczeniu przyjmują bowiem smaki różnych przypraw, dzięki czemu można je przyrządzać na niezliczone sposoby, w zależności od upodobań jako bardziej wytrawne lub słodkawe dania z ryb. Mogą one stanowić doskonałą przekąskę lunchową czy dodatek do dań głównych.
Śledź przepisy są zróżnicowane ze względu na tradycje w różnych rejonach kraju. Tym razem w powyższym filmie przedstawiamy przepis na śledzie marynowane z dodatkiem suszonych pomidorów.
Do wykonania tego przepisu na śledzie zalewamy cebulę pokrojoną w piórka gorącą wodą i odsączamy ją na sitku. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone na drobniejsze kawałki suszone pomidory, odrobinę oliwy i mieszamy z taką marynatą śledzie. Następnie całość przekładamy do słoika lub innego pojemnika i zalewamy większą ilością oliwy. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują po co najmniej dniu marynowania się, kiedy przejdą na dobre aromatem mieszanki z kawałkami suszonych pomidorów.