Oto świetny przepis na pączki ale z piekarnika. Dlaczego akurat z piekarnika a nie smażone w oleju tak jak zazwyczaj? Odpowiedź jest prosta. Domowe pączki z piekarnika są po prostu dużo lżejsze. Im smak jest nieco inny niż smak pączków smażonych w głębokim oleju lub smalcu i trochę przypominają smakowo domowe drożdżówki. W sumie mozńa powiedzieć, że takie pączki z piekarnika to takie słodkie bułeczki z pysznym nadzieniem. Bo bardzo dużo zależy od tego czym napełniamy klasyczne pączki i te, które zobaczycie w tym poradniku.
Pieczenie pączków w piekarniku wychodzi bardzo pysznie kiedy naszym nadzieniem jest na przykład dżem z aronii, powidła śliwkowe, czekoladowe powidła, toffi. To sprawdzone pomysły na nadzienie ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wasze domowe pączki miały w środku inne nadzienie, które wy uznacie za dobre. Tylko pamietajcie aby nadzienie nie było zbyt rzadkie, bo ciasto je wchłonie. Podsumowując: Swojskie pączki, czy te smażone w oleju czy te z piekaranika to pyszne przekąski które długo utrzymują świeżość