Zdrowe śniadanie to podstawa zbilansowanego żywienia na co dzień – warto więc wiedzieć, czym zastąpić tradycyjne śniadaniowe kanapki czy co gorsza parówki, aby pomysł na śniadaniezapewniał nam energię na cały dzień i potrzebne, a nie zbędne, kalorie. Przepis na owsiankę z szarlotką, do wykonania którego potrzeba zaledwie pięciu składników, prezentowany w powyższym filmie z cyklu Przepisy Joli może być nie tylko pomysłem na śniadanie, ale także na zdrowe desery, dla wszystkich którzy chcą zachować dietę, ale nie lubią rezygnować ze słodkiego smaku.
Owsiankę na śniadanie przygotowujemy na gorącym mleku, do którego wsypujemy cztery łyżki płatków owsianych. Mieszamy i gotujemy tak, aby płatki zgęstniały, ale nie zaczęły się przypalać. Wtedy dodajemy do owsianki jedno jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę cukru, szczyptę cynamonu i gotujemy dalej, aż do zgęstnienia masy owsiano-jabłkowej. Na koniec do owsianki dodajemy kilka orzechów włoskich i tak serwujemy gotową owsiankę. Można ją także zapakować na wynos w pudełko na drugie śniadanie w szkole lub pracy.
Tak przygotowana owsianka to nie tylko doskonały pomysł na śniadanie, które rozgrzeje nas odpowiednio zwłaszcza w zimowe dni, ale także swoista surówka piękności. Płatki owsiane, jabłka i orzechy włoskie zawierają bowiem szereg składników korzystnie wpływających na stan naszych włosów, cery i paznokci. Warto więc przygotowywać tego typu śniadanie, jeśli walczymy z wypadającymi włosami, łamliwymi i kruchymi paznokciami czy zanieczyszczoną, trądzikową cerą.
Tutaj w wersji tekstowej: http://przepisyjoli.com/2017/12/szarlotkowa-owsianka/