Jak zrobić sos "biżu"

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Sosy
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 01.11.2014 / 13:08
  • Odsłony: 11 818
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

JK3Lon

Do poradnika jak zrobić sos "biżu" przypisano następujące tagi:

Przepis na sos z warzywami pewnie na początku będzie wam się kojarzył z sosem w którym warzywa są delikatnym i subtelnym dodatkiem. Niue jest to złe skojarzenie ale całkowicie błędne jeżeli chodzi o sos biżu. Tutaj warzywka grają pierwsze skrzypce a dodatkowo dla smaku, aromatu i dla zasady (hehe) mamy tutaj boczek. Dlaczego boczek? Bo jest dobry i pasuje do wielu dań, także do tego sosu. Z boczkiem trzeba się koniecznie zaprzyjaźnić :)

Przepis na sos z warzywami, gdzie mamy cebulę, czosneczek, paprykę, ogóreczki, pieczarki i boczek to konkretny sosik, który z przyjemnością je się nawet ze zwykłą bułką. A prawdziwa nazwa, taka oryginalna to sos bijou. Brzmi francusko ale czy pochodzi z Francji, tego nie wiem. Nie ważne. Zobaczcie jak wykonuje się taki sos z boczkiem, pieczarkami i innymi warzywami i zdradzę wam jeszcze jeden sekret. Jeżeli chcecie aby to było całkowicie osobne danie, to dodajcie do składników sporą ilość startego sera żółtego, który dobrze się topi. Będzie kalorycznie ale równie pysznie.

  • SKŁADNIKI

  • boczek
  • cebula
  • czosnek
  • papryka
  • ogórki kiszone lub kwaszone
  • musztarda
  • koncentrat pomidorowy
  • masło
  • mąka
  • pieczarki

Kategoria: Sosy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sos "biżu" skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków