Jak zrobić sos do ryb i szparagów (sos bearneński)

Poradnik dodany przez: BestRecipes 01 Sep, 2013 - Sosy
10370 0

Sos bearneński jest sosem w którym łatwo zrobić błąd ortograficzny :) Ale tak na poważnie i tak po kulinarnemu to sos bearneński jest doskonałym dodatkiem, doskonałym sosem do ryb i warzyw a w szczególności do szparagów. Ten sos powstał właśnie w tym celu aby ryby i szparagi smakowały jeszcze lepiej. Potrawy z ryb i gotowane lub smażone szparagi nie będą potrzebować niczego innego jak tylko tego sosu. Szparagi z sosem który tutaj macie na pewno będą wam smakować. A ryby ... nawet gorsze gatunki jak panga nabiorą nowego smaku. 

Sos do potraw z ryb można oczywiście kupić gotowy w proszku ale jeżeli nasze danie ma być wyjątkowe i mieć wyśmienity smak to czeka nas robienie takiego sosu samemu. Warto się postarać, gdyż każda ryba będzie świetnie smakować z sosem bearneńskim

To samo dotyczy szparagów z sosem. Mimo, że dedykowanym sosem do szparagów jest sos holenderski, to sos bearneński także się sprawdzą świetnie a niektórzy twierdzą, że nawet i lepiej. To oczywiście kwestia smaku ale na pewno warto spróbować szparagów z tym sosem

Składniki:

  • 2 łyżeczki posiekanej szalotki
  • 2 łyżeczki posiekanego estragonu
  • 75 ml białego octu winnego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 225 g stopionego masła

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić sos do ryb i szparagów (sos bearneński) przypisano następujące tagi:

sosy szparagi z sosem sos do ryb sos do szparagów sos do potraw z ryb jaki sos do szparagów sos bearneński

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sos do ryb i szparagów (sos bearneński) skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...