Jak zrobić sos pieczarkowy i jak go zagęścić

Poradnik dodany przez: jushyreny 11 Jan, 2016 - Sosy
7050 0

Cześć! Dziś szybki przepis na obiad, a właściwie na sosy. A chodzi tutaj o sos pieczarkowy.

Przygotowanie: Cebulę, pokrój drobno, i podsmaż na oleju. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki, dodaj je do usmażonej cebuli. Wyciśnij też sok z cytryny i dodaj solidną szczyptę pieprzu, Smaż pieczarki przez około 10-15 minut. Do usmażonych pieczarek dolej słodką śmietanę, zetrzyj ząbek czosnku, dodaj biały pieprz i gałkę, i gotuj do momentu aż sos zacznie wrzeć. Następnie wyłącz pod sosem, dodaj do gorącego sosu 2-3 łyżki śmietany, łyżkę masła i 2 żółtka. Wymieszaj- gdy dodasz do sosu żółtka jaja nie możesz go już zagotowywać, bo żółtka się zetną. Dlatego ten sos pieczarkowy i przepis są tak pyszne. Tutaj zagęszczenie sosu nie jest potrzebne! :)

Gotowe, sos należny wymieszać z ugotowanym makaronem, można posypać natką pietruszki. Pieczarki i przepisy są różne, więc pamiętajcie, aby w międzyczasie kosztować sosiku. Smacznego!

Jeżeli znacie jakieś ciekawe przepisy na sosy, to śmiało możecie się podzielić nimi w komentarzu!

Zapraszam też na:

http://panifotografgotuje.eu/

http://www.panifotograf.eu/

http://www.panifotograf.eu/blog/

https://www.facebook.com/PaniFotografGotuje?ref=hl

https://www.facebook.com/PaniFotograf.eu

https://instagram.com/pani_fotograf_agnieszka/

Muzyka w filmie: Kevin MacLeod: Bad Ideas - Silent Film Dark – na licencji Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Źródło: http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1100489

Wykonawca: http://incompetech.com/

Składniki:

  • Składniki:
  • - Pieczarki - niecałe 500g
  • - Cebula- 1 sztuka
  • - Śmietana słodka 30% - około 200 g (całe małe opakowanie)
  • - Śmietana kwaśna - 2-3 łyżki
  • - Masło - 1 łyżka (opcjonalnie)
  • - Olej - 1-2 łyżki
  • - Sok z 1/2 cytryny
  • - Gała muszkatołowa - tyle ile lubisz
  • ja dodałam około 1 łyżeczki
  • - Biały pieprz - 1 łyżeczka
  • - Czosnek - ząbek
  • - Sól do smaku
  • - Jajka - 2 sztuki - same żółtka.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić sos pieczarkowy i jak go zagęścić przypisano następujące tagi:

sosy sos pieczarkowy przepisy na sosy pieczarki przepisy zagęszczanie sosu sos pieczarkowy przepis

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sos pieczarkowy i jak go zagęścić skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...