Jak zrobić straszny tort czekoladowy

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 23.05.2018 / 12:00
  • Odsłony: 2 303
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

AKrociak

Do poradnika jak zrobić straszny tort czekoladowy przypisano następujące tagi:

Domowe wypieki są najsmaczniejsze. Żadna kupne ciasta i torty nie są nawet w połowie tak smaczne, jak własnoręcznie przygotowane. Ciasto, czy też tort można wykonać bez okazji, gdyż warto zrobić sobie małą przyjemność. Również torty urodzinowe warto wykonać samemu. Oczywiście wcale nie jest to trudne i skomplikowane. Nie trzeba nawet posiadać nowoczesnego sprzętu, wystarczy zwykły robot kuchenny. Oczywiście, aby ciasto, czy też tort były tak pyszne to po za świetnym przepisem, ważne są również składniki. Warto wybierać te najlepszej jakości, takie jak jajka o kur z wolnego wypieku, albo też jajka wiejskie. Naturalne produkty są smaczniejsze. Dla miłośników czekolady, a nawet osób uzależnionych od czekolady warto przygotować tort czekoladowy. Oczywiście taki deser jest bardzo kaloryczny, ale jego obłędnemu smakowi nikt się nie oprze.
Na samym początku należy wymieszać ze sobą składniki suche takie jak mąka, cukier biały i cukier trzcinowy i dobrej jakości kakao. Oczywiście można również dodać szczyptę soli, a także pół łyżeczki proszku do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka z kwaśną śmietaną oraz roztopione masło z olejem. Teraz pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, aż do momentu, gdy powstanie jednolita masa. Pieczemy całość w dwóch tortownicach przez około 45 minut w 180 stopniach. Przygotowanie kremu jest także proste. Tutaj wystarczy tylko ubić masło z cukrem pudrem, a następnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą. To już niemal wszystko. Pozostaje nam już tylko przystroić całe ciasto używają do tego znowu czekolady. Możemy z niej wykonać ciekawe dekoracje.

Profil na Facebooku:

https://www.facebook.com/Cojapiek%C4%99-1502615626708801/

  • SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml zimnej wody
  • Krem:
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 280 g cukru pudru (najlepiej przesiać)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dekoracja:
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady białej

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić straszny tort czekoladowy skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków