Jak zrobić stroopwafle

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Słodycze
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 12.09.2013 / 18:40
  • Odsłony: 14 929
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Stroopwafle to inaczej specjalny przepis na wafelki z Holandii, które zazwyczaj są przekładane masą z brązowego cukru, melasy i cynamonu. Są wprost idealne do kawy kawy lub herbaty. Z całą pewnością można zaryzykować stwierdzenie, że każdy, kto choć raz je spróbuje to na pewno je polubi. Szkoda, ze w Polsce są mało znane i są słabo dostępne. Na szczęście oto przepis na te słodkie wafle. 

Wafelki holenderskie to prawdziwa słodka chwila zapomnienia której będziesz chciał często doświadczać. To przepis który jest mało znany i dlatego łatwo jest nim zaskoczyć znajomych i rodzinę. Ciasta holenderskie to prawdziwy rarytas i fantastyczne łakocie przy których zapominamy o problemach i może się to wydawać śmieszne, ale maja one ogromną moc relaksującą i można się przy nich odprężyć i zapomnieć o problemach. 

Niestety mają też jedną wadę. Znikają ze stołu w zastraszającym tempie :) Takie właśnie są wafle holenderskie zwane oryginalnie stroopwafle. 

Gorąco zachęcam do ich przygotowania i oczywiście spróbowania

  • SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła stopionego
  • 150 g cukru
  • 4.5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 350 g (lub 250 ml) melasy
  • 200 g miękkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła

Kategoria: Ciasta i desery > Słodycze

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić stroopwafle skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków