Jak zrobić sushi - krojenie ryby na nigiri i sashimi

Poradnik dodany przez: smakiswiata
157989 4.65

Filmik pomagający przygotować sushi z łososia. Porady odnośnie sposobów krojenia łososia i przygotowania go w formie sushi. Nigiri sushi to jedna z najpopularniejszych odmian tego dania, składa się z owalnej bryłki ryżu przykrytej kawałkiem ryby, krewetką czy omletem tamago. Czasami dla wzmocnienia przewiązuje się je tasiemką z nori - specjalnych glonów do sushi. Sashimi – japońska potrawa, a właściwie sposób serwowania surowych ryb, krojonych najczęściej w kostkę lub płatki, z dodatkiem przypraw. Oryginalne sashimi jest przygotowywane ze świeżych ryb (często świeżo zabitych) na miejscu i na oczach klienta.

Składniki:

  • Łosoś
  • Ugotowany ryż
  • Nori (japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów morskich)
  • Krewetki
  • Warzywa
  • Przyprawy

Do poradnika Jak zrobić sushi - krojenie ryby na nigiri i sashimi przypisano następujące tagi:

ryby owoce danie ryba łosoś sushi orientalne nigiri sashimi morza

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić sushi - krojenie ryby na nigiri i sashimi skomentowało 5 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...