Jak zrobić syrop z czarnego bzu

Poradnik dodany przez: BabyDoll
4224 0

Przeglądając przepisy na napoje babć widać, że kiedyś bardzo popularnym składnikiem soków był czarny bez. Od lat znane są jego właściwości prozdrowotne. Jest doskonałym, naturalnym lekarstwem podczas przeziębień - działa wykrztuśnie, rozrzedza katar, działa moczopędnie i chłodzi (dzięki czemu zbija gorączkę). Najłatwiejszy do przygotowania jest syrop z kwiatów czarnego bzu. Najdorodniejsze kwiaty są na przełomie maja i czerwca. Najlepszą porą na ich zbieranie jest poranek, kiedy rosa już wyparuje. Zbierajmy rozwinięte kwiaty o przyjemnym dla nas zapachu (niektóre kwiaty pachną inaczej od pozostałych). Nie zrywajmy wszystkich baldachów z jednego krzaka - uniemożliwilibyśmy w ten sposób dalsze rozmnażanie rośliny. Na 1 l syropu potrzebne będą: ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, 1 kg cukru, 1 l wody, 50 gram kwasku cytrynowego. Zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy oczyszczone kwiaty pozbawione zielonych ogonków, pokrojoną w plasterki cytrynę i kwasek. Zostawiamy napój na 24 godziny. Następnie przecedzamy go przez czystą ścierkę, zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych butelek. Dzięki temu sokiem można cieszyć się przez cały rok. Doskonałym źródłem wielu witamin, minerałów i olejków eterycznych jest własnie czarny bez. Przepisy wprawdzie obejmują głównie właściwości korzystne dla organizmu, ale te kwiaty mają także wspaniały i oryginalny smak. Idealnie komponują się ze smakiem wina musującego w drinkach. Do szklanki należy dodać jedną miarkę soku z czarnego bzu, dopełnić winem musującym i dodać plasterek limonki lub cytryny. Music: www.bensound.com 

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić syrop z czarnego bzu przypisano następujące tagi:

przepisy na napoje czarny bez syrop z kwiatów kwiaty czarnego bzu czarny bez przepisy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić syrop z czarnego bzu skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...