Gotowanie nie musi być trudne, a samodzielnie wykonane dania są zdecydowanie smaczniejsze od kupowanych w barach czy fast-foodów. Wiemy też przy ich wykonaniu szczegółowo, z jakich składników są przyrządzane, dzięki czemu możemy lepiej kontrolować dietę na co dzień.
Pomysłem na szybki obiad jest prezentowany w powyższym filmie sos pieczarkowy, który będzie doskonałym dodatkiem do makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych oraz wielu innych potraw. Pieczarki, wbrew utrzymującemu się przez lata przekonaniu, nie są bezwartościowymi odżywczo grzybami uprawnymi, a wręcz przeciwnie: mają działanie przeciwnowotworowe, są niskokaloryczne i zawierają sporo cennych witamin oraz przeciutleniaczy. Znajduje się w nich cenny błonnik, który obniża poziom „złego” cholesterolu, mają także sporą zawartość witamin z grupy B, które są szczególnie ważne dla dobrego stanu organizmu. Do tego są proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne, co pozwala na wykorzystanie ich w wielu potrawach. Warto poznać więc, jakie są pieczarki przepisy pozwalające na przyrządzenie smacznego obiadu w domu.
Sos pieczarkowy przygotowujemy rozpuszczając masło na patelni, a następnie wrzucając na nie pokrojone wcześniej pieczarki. Smażymy je do uzyskania przez nie złotawego koloru. Następnie do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do jej zmiękczenia. Dodajemy także rozdrobiony czosnek i podsmażamy całość. Następnie zalewamy pieczarki śmietanką kremówką i podgrzewamy aż do jej zagotowania i zgęstnienia. Na końcu doprawiamy sosy według uznania solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Powstaje smakowity sos, który możemy wykorzystać na szybki obiad.
Przepis tekstowy: http://www.magazynkuchenny.com/szybki-sos-pieczarkowy/