Kuchnia orientalna oferuje wiele ciekawych smaków. Jest to swoiste połączenie smaków kwaśnych, słodkich, słonych i ostrych w odpowiednich proporcjach. Wiele osób zastanawia się jak przyrządzić rybę. Przepis na dorsza z pastą z curry i pastą pomidorową jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wiele osób uwielbia curry. Przepis z rybą jednak nie jest standardową opcją, a powinien, gdyż to samo zdrowie. Tajska kuchnia stosuje wiele mleka kokosowego. Nie inaczej jest w tym przepisie, w którym również się znalazło. Warto sięgnąć po curry. Przyprawa jest jednak dosyć intensywna i nie można z nią przesadzać. Zatem na samym początku podsmażyć należy szalotkę, a następnie dodać do niej trzy łyżki pasty curry. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać pomidory i wszystko razem zagotować. Niezbędne na tym etapie będzie również mleko kokosowe, które dodajemy do sosu. W kolejnym kroku dodajemy świeżą kolendrę i łyżkę sosu rybnego. Na samym końcu wrzucamy kawałki ulubionej ryby i gotujemy jakieś 6-7 minut. Ryby można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak z curry smakują wyśmienicie. Tajska kuchnia jest pyszna i zdrowa. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, koniecznie zacznij od prostego przepisu na dorsza z curry. Możesz użyć też innych ryb, które lubisz. To świetny pomysł na obiad. Możesz zjeść curry np. z ryżem jaśminowym. Doskonałe połączenie słodkich, kwaśnych i ostrych smaków zachwyci Cię i z pewnością szybko sięgniesz po kolejny przepis kuchni orientalnej. To również doskonały pomysł na przyjęcie w orientalnych klimatach. Z pewnością będzie to oryginalne menu, w którym zasmakują twoi goście.