Jak zrobić tani sernik

Poradnik dodany przez: Mceno00 12 Nov, 2013 - Ciasta i torty
14164 0

Domowe ciasto zazwyczaj jest tańsze od ciast które kupujemy w sklepach i cukierniach. Ale ten przepis na sernik to już przesadził. To naprawdę taki sernik i jednocześnie dobre ciasto które możesz zrobić w domu. Nie ma sensu tutaj mówić, że to ciasto jest jakieś niesamowicie wyjątkowe w smaku albo że ma specyficzną nutę smakową. To po prostu dobre, tanie, domowe ciasto bedące dopełnieniem obiadu. Czyli deserem oczywiście. 

Przepis na sernik i wykonanie tego przepisu zostało tutaj bardzo dokładnie wytłumaczone więc nie ma mowy o tym aby komuś ten przepis się nie udał. I nie ma też sensu tłumaczenie że "i tak nie zrobię bo nigdy nie robiłam ciasta". No kiedyś trzeba zacząć. Niech ten sernik krok po kroku pokaże Ci, że domowe wypieki, mimo że na początku mogą wyglądać na trudne to wcale takie nie są. Trzeba tylko się do tego przekonać i zacząć działać. Samo oglądanie poradników nie zrobi wam ciasta :)

No i jeszcze raz warto wspomnieć, że to naprawdę jest przepis na sernik który wychodzi tanio

Składniki:

  • biszkopt z 3 jaj
  • 30 dag białego półtłustego twarogu
  • 300 ml świeżej śmietany 12%
  • 300 ml mleka
  • 4 duże jaja
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag pokrojonych moreli
  • 5 dag migdałów posiekanych
  • około połowy szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub kaszy manny
  • 4 łyżki dżemu
  • około 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek alkoholu do ponczu i namoczenia bakalii

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić tani sernik skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...