Jak zrobić tartę limonkową z avocado - wegańskie przepisy

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 02.02.2019 / 20:00
  • Odsłony: 666
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak zrobić tartę limonkową z avocado - wegańskie przepisy przypisano następujące tagi:

Bywają dni (szczególnie te upalne), kiedy myśl o włączeniu piekarnika napawa nas zgrozą. I najczęściej wtedy mamy ochotę na jakieś orzeźwiające, lekkie ciasto. Na szczęście, z pomocą przychodzą nam pomysły na ciasta bez pieczenia. Być może nie każdemu takie smakołyki kojarzą się ze zdrową żywnością, lecz sposób na to znalazła kuchnia wegańska. Nie dość, że nie trzeba używać żadnych innych sprzętów prócz blendera i lodówki, to dodatkowo po zjedzeniu kawałka ciasta, dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych. Same zalety!
Wegańskie przepisy opierają się na nieprzetworzonych produktach roślinnych, to całkowicie zdrowa żywność. Weganie do wykonywania potraw nie używają też produktów odzwierzęcych takich jak nabiał. Lecz i to są w stanie zastąpić przeróżnymi substytutami.
W tym poradniku podany jest sposób na zrobienie zdrowego ciasta jakim jest tarta. Na spód potrzebować będziemy migdały, orzechy nerkowca, daktyle, wiórki kokosowe, szczyptę soli i trochę oleju kokosowego. Wszystko blendujemy, wykładamy na blachę i wstawiamy do lodówki. Po zrobieniu tej czynności możemy przystąpić do wykonania kremu z avocado. Do tego celu użyć musimy oczywiście owoc avocado, sok i skórkę z limonki, oleju i śmietanki kokosowej oraz syropu z agawy. Syrop ten można zastąpić innym dowolnym słodzidłem, według osobistych preferencji. Wszystko ze sobą miksujemy na gładki krem, który wylewamy na spód i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tartę wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Kuchnia wegańska udowodniła, że też może być pyszna, a przepisy na ciasta i torty nie muszą być wysokokaloryczne i niezdrowe.

  • SKŁADNIKI

  • Składniki na kruchy spód:
  • 140g migdałów
  • 65g orzechów nerkowca
  • 170g daktyli
  • 25g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • Składniki na mus z awokado:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 ml soku z limonki
  • skórka z 1 limonki
  • 120g oleju kokosowego
  • 150g syropu z agawy
  • 100g śmietanki kokosowej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe do ozdoby
  • Tortownica lub forma na tartę o średnicy ok. 22 cm

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić tartę limonkową z avocado - wegańskie przepisy skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków