Pomysł na coś słodkiego rodem z Hiszpanii to grzanki torrijas, czyli chleb w jajku pozwalający na zużycie zalegającego w domu, czerstwego pieczywa. Ten przysmak uwielbiany przez hiszpańskie dzieci tradycyjnie przygotowywany jest w tym kraju z okazji Świąt Wielkanocy. Można jeść je na śniadanie lub deser, są przygotowywane w Hiszpanii przez cały Wielki Tydzień, choć równie dobrze mogą być pomysłem na słodkie śniadanie w każdym okresie roku, kiedy nie chcemy wyrzucać nieco już czerstwego chleba. Pieczywo w tej postaci uwielbiają bowiem dzieci w każdym kraju, dostając w ten sposób zastrzyk porannej energii. Można eksperymentować z dodatkami zmieniającymi nieco smak torrijas, jak wino czy miód. najbardziej klasycznymi są jednak cynamon, cytryna i mleko. W powyższym filmie prezentujemy jak zrobić grzanki torrijas, co zajmuje niedużo czasu, a jest świetnym pomysłem na śniadanie lub coś słodkiego na deser.
Do wykonania torrijas możemy wykorzystać jedną czerstwą bagietkę, jeden litr mleka, cukier, dwa jajka, cynamon – 1 laskę oraz jedną cytrynę. Mleko podgrzewamy na małym ogniu razem z dodaną skórką cytrynową oraz laską cynamonu. Następnie do mleka dodajemy dwie łyżeczki deserowe cukru i podgrzewamy mleko jeszcze przez chwilę, uważając, aby nie zawrzało i nie wytworzyły się na nim tzw. „kożuchy” nie należące do ulubionych smaków dla dzieci. Następnie w ostudzonym wcześniej mleku moczymy pokrojone na kawałki przekraczające około 1 centymetr grubości bagietki, dbając o to, aby się nie rozpadły. Namoczone kawałki bułki obtaczamy następnie w jajku i smażymy na rozgrzanej mocno oliwie z obu stron na złocisty kolor. Ciepłe grzanki mogą być posypane cynamonem wymieszanym ze sporą ilością cukru i gotowe do zjedzenia, popijane kawą lub herbatą, w zależności od upodobań.
Przepis oraz lista składników: http://allrecipes.pl/przepis/6569/torrijas---cynamonowe-grzanki-w-jajku.aspx
Dobre i inne pomysły na śniadanie: http://allrecipes.pl/przepisy/sniadanie.aspx