Jak zrobić tort Szwarcwaldzki

Poradnik dodany przez: gruszkowa 30 Dec, 2012 - Ciasta i torty
75678 5

Przepis na słynny tort z ciastem czekoladowym, przekładany bitą śmietaną i wiśniami. Jest to jeden z klasycznych niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Mąki z proszkiem dodajemy po czekoladzie, a przed pianą. Piec w 180 C około 45 min (do suchego patyczka). Film stworzyła użytkowniczka katOsu z YT

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • • 150 g masła
  • • 150 g drobnego cukru do pieczenia
  • • 6 jaj
  • • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • • 150 g mąki pszennej
  • • 50 g mąki ziemniaczanej
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana:
  • • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • • 3 łyżki cukru pudru
  • • 2 łyżeczki żelatyny
  • • Dżem wiśniowy lub ugotowane mrożone wiśnie
  • Do nasączenia:
  • • mocna herbata i odrobina alkoholu (np. wiśniówki)

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić tort Szwarcwaldzki skomentowało 6 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...