Przepisy na desery cieszą się zawsze powodzeniem, tym razem prezentujemy więc przepis na pączki lokma - coś słodkiego w tureckim stylu. Te słodycze to wyjątkowo proste do zrobienia w domu ciastka.
Zaczynamy od zrobienia syropu z 700 mililitrów wody, 500 gram cukru oraz dwóch łyżek soku z cytryny. Całość wstawiamy na gaz i gotujemy przez około piętnaście minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie pozostawiamy syrop do wystygnięcia.
Kolejnym etapem pracy będzie zrobienie już samych pączków lokma. Najpierw przygotowujemy rozczyn z 40 gram świeżych drożdży, 120 ml ciepłej wody, jednej łyżki cukru i dwóch łyżek mąki pszennej. Całość wymieszaną i rozpuszczoną odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut i przygotowujemy składniki na ciasto na pączki lokma: 550 gram mąki pszennej (typu 450-550), 180 mililitrów ciepłej wody, 25 gram masła oraz szczypty soli. Kiedy rozczyn zacznie już pracować, dodajemy do niego wszystkie składniki ciasta na pączki lokma, dodając mąkę stopniowo, a następnie wyrabiamy je na stolnicy przez około 15 minut, aż ciasto przestanie się aż tak mocno kleić do rąk. Wyrobione ciasto przykryte ściereczka odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 60 minut. Po tym czasie odklejamy części po ok. 20 gram na pączki lokma. Wyrabiamy je w okrągłe kulki partiami, aby pączki nie zrobiły się płaskie. Smażymy je także partiami w oleju nagrzanym w głębokim garnku do około 180 stopni. Obracamy je patyczkiem, aby zarumieniły się i upiekły ze wszystkich stron. Odkładamy pączki lokma na talerz pokryty papierem, aby odsączyć je z tłuszczu. Kiedy już wystygną, moczymy pączki lokma w przygotowanym wcześniej syropie, a następnie obtaczamy w drobno pokrojonych pistacjach, orzechach laskowych lub wiórków kokosowych. Pączki lokma powinny być jeszcze ciepłe, tak aby ładnie wchłonęły syrop i obtoczyły się ze wszystkich stron posypką.
Przepis w formie tekstowej: http://magiakuchni.eu/przepisy/ciasta/tureckiepaczki.php